|

Ep.14 Rezistă gândacii sub apă?

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi in seria “Mit sau realitate”: Rezistă gândacii sub apă? Este o informatie cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicala la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

În paginile internetului citim așa: gândacii rezistă până la 40 de minute fără să respire, dacă este necesar, și până la 30 de minute sub apă. Domnule Vladimirescu, vrem să știm dacă este mit sau realitate, mai ales că avem tendința să credem că în subsol, dacă este un subsol inundat, nu trăiesc gândaci.

E, nu e chiar așa, lucrurile stau puțin altfel. Au niște mecanisme destul de interesante. În ciuda sistemului respirator destul de primordial să spunem, ei și-au adaptat viața inclusiv la viața aceasta în zone foarte umede, respectiv canalizare. De pildă, studiile, din câte am citit și eu, arată că într-adevăr pot să rămână sub apă, atenție sub apă, adică imersați complet, până la 30 de minute. Și de asemenea, pot să stea în apă și să imerseze sau nu, până la 40 de minute. Deci dacă, să spunem, trimitem pe canalizare un gândac, el probabil până la capătul coloanei a ajuns teafăr și nevătămat.

Similar Posts