|

Ep.15 Sunt țânțarii atrași de culorile închise?

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi in seria “Mit sau realitate”: Sunt țânțarii atrași de culorile închise? Este o informatie cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicala la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

Din seria mit sau realitate, continuăm dezbaterea cu domnul Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful Laboratorului de Entomologie Medicală la institutul Cantacuzino. Citim așa pe internet: culorile închise atrag țânțarii. Domnule Vladimirescu, este un mit sau este o realitate?

Nu, este chiar o realitate de data asta. Într-adevăr. De ce? Întrebarea e: de ce? Când ai culori închise, asta înseamnă că absorbi mai multă căldură, mai multă energie termică, îți menții energia ternică. Și atunci țânțarul este foarte sensibil la zona infraroșu și atunci se duce acolo unde este cald. De asemenea, țânțarii, așa cum spuneam și altădată, nu sunt foarte buni văzători, ca să spunem așa, cu ghilimele de rigoare, în lumină foarte puternică și atunci preferă întotdeauna zonele mai umbrite. Hainele fiind, desigur, mai închise la culoare, atunci sunt mai atrași de aceste haine. De aceea și țânțarii, în timpul verii, mai ales în timpul zilei, dacă nu au un comportament diurn, atunci se retrag pe spatele frunzelor, tocmai acolo unde lumina nu este foarte puternică.

Prin urmare dacă vrem să nu fim mușcați de țânțari ne îmbrăcăm în alb sau culori deschise.

Ar fi bine. Și așa îi și observăm mult mai ușor.

Similar Posts