|

Ep.13 Zonele de pe corp preferate de căpușe

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi in seria “Mit sau realitate”: Zonele de pe corp preferate de căpușe? Este o informatie cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicala la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

Paginile internetului ne spun așa: căpușele preferă să ciupească anumite zone ale corpului: spatele urechilor, ceafa, axilele, abdomenul, zona inghinală și partea posterioară a genunchilor. Domnule Vladimirescu, este un mit sau este o realitate?

Da, este o realitate. De ce? Pentru că, să ne gândim cum am putea să „colectăm” o căpușă din natură. Ne ducem la grătar, ne ducem să stăm pe iarbă, și atunci sigur că ceea ce ați menționat dumneavoastră sunt zonele cele mai accesibile pentru o căpușă, care poate merge inclusiv, chiar dacă avem o pătură sau un neopren sau altceva, adică nu stăm direct în iarbă. Deși tendința actuală este să stăm direct în iarbă, să captăm radiațiile telurice. Da, sunt zone accesibile pentru căpușe, sunt zone care au o vascularizație destul de bună, iar pielea este destul de subțire și atunci sigur că favorizează fixarea căpușei și respectiv hrănirea ulterioară.

În concluzie, acestea sunt zonele în care ar fi bine să căutăm căpușele când vrem să facem asta, când ne-am întors de la grătar… ?

E bine. Da, este bine, în general după orice escapadă în natură, să nu ne căutăm neapărat singuri, dar cu cineva, un asistent, pentru că sunt și zone pe care nu le putem vedea. Și, într-adevăr, la duș se observă, deși uneori poate să fie destul de târziu pentru că căpușa începe deja să se hrănească, iar în clipa în care începe să se hrănească, deja poate transmite și organisme patogene.

Similar Posts