|

Ep.10 Sunt atrași țânțarii de lumină?

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi in seria “Mit sau realitate”: Sunt atrași țânțarii de lumină? Este o informatie cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicala la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

Paginile internetului ne spun așa: țânțarii sunt atrași doar de lumină. Domnule Vladimirescu, este un mit sau este o realitate?

Undeva este un mit. De ce? Pentru că nu numai de lumină sunt atrași, sau nu de orice tip de lumină sunt atrași. Ei sunt atrași și de dioxidul de carbon care este exhalat de către organismele vii, în special mamifere, și, de asemenea, de mirosurile exhalate de către organismul uman, vorbim de sudoare, de cairomoni și așa mai departe. Dar, într-adevăr, referindu-ne la lumină strict, ei… trebuie să vă spun paradox aici: așa cum probabil că nu se știe, țânțarii nu văd foarte bine la lumină puternică. Paradoxal, nu-i așa? Ei văd foarte bine în lumină crepusculară, de aceea ei și zboară atunci când lumina este crepusculară. De asemenea, sunt atrași de 2 tipuri de lungimi de undă, respectiv lungimi de undă în zona ultravioletă, de aceea avem acele mecanisme de a omorî țânțari, muște și alte gâze, tocmai pentru că sunt atrase de acea lumină albastră spre domeniul ultraviolet, dar sunt, de asemenea, atrași de către lumina portocalie spre roșu, care de fapt imită culoarea pielii mamiferelor, inclusiv a omului.

Similar Posts