|

Ep.11 Sar sau nu căpușele pe oameni?

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi in seria “Mit sau realitate”: Sar sau nu căpușele pe oameni? Este o informatie cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicala la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

Citim pe paginile internetului așa: căpușele sar pe oameni sau pe animale. Domnule Vladimirescu, este adevărat sau este doar un mit?

Eu zic că e un mit. Căpușele în general nu au acest obicei prost să sară. Există însă un adevăr în ceea ce ați spus dumneavoastră, și anume că, căpușele așteaptă gazda următoare. Vizavi de gazdă, trebuie să spunem că există căpușe care au nevoie în ciclul lor de dezvoltare, adică ciclul de viață, de două gazde sau de trei gazde, care pot să fie diferite, adică animale diferite. Omul este o gazdă accidentală. Dacă se nimerește în zonă, sigur că va fi preluat ca și o gazdă firească și normală pentru căpușe. Bun, acum revenind la ceea ce spuneam, dacă sar sau nu. Nu, ele nu sar. Ele așteaptă gazda. Și cum așteaptă? De obicei, atunci când este suficient de cald, dar și suficient de umezeală în zona respectivă, și când spunem zonă, în general mă refer la liziera pădurilor. Acolo sunt cele mai frecvente căpușele sau prezența lor. Acolo sunt așa numitele „questing”, așa se cheamă în engleză, într-o traducere să spunem, nu foarte exactă, sunt cele care așteaptă următoarea gazdă. Deci ele se urcă efectiv pe firul ierbii, cu cât tufișul sau iarba este mai înaltă este mai bine, și așteaptă următoarea gazdă. Care ce face? Vine. De obicei gazdele, ele se prind cu ajutorul apendicilor de blana animalelor, fie că vorbim de animale de companie, fie că vorbim de animale sălbatice și, ocazional, de om. Și se prind de această gazdă, după care caută un loc mai accesibil pentru a putea avea o masă cu sânge, adică să sugă efectiv sângele gazdei. Prinderea practic are loc prin târâre, nu prin salt? Nu, nu prin târâre. Ele efectiv așteaptă cu apendicii la vedere, stau efectiv ca… imaginați-vă niște crabi care stau cu niște cleștișori așa în iarbă și în clipa în care tu ai trecut, efectiv ai trecut, fie că ești animal, fie că ești om, adică ai blană, ai… mă rog, niște elemente de care să se poată prinde ușor, s-au prins și după aceea ele migrează pe corpul gazdei în locurile unde pot să aibă o hrănire mai facilă.

Similar Posts