|

Ep.16 Tanțarii sunt pe locul 1 ca ucigas al oamenilor?

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi in seria “Mit sau realitate”: Tanțarii sunt pe locul 1 ca ucigas al oamenilor? Este o informatie cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicala la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

Pentru a nu cădea în capcana multitudinii de informații, mai mult sau mai puțin documentate, verificăm astăzi, împreună cu domnul Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicală la Institutul Cantacuzino, veridicitatea afirmațiilor despre țânțari care apar în paginile internetului. Citim așa: țânțarul este principalul ucigaș al omului. Pe locul 2 este chiar omul. Domnule Vladimirescu, este un mit sau este o realitate?

Pe undeva este foarte real pentru că țânțarii reprezintă vectori pentru foarte mulți agenți patogeni. Aici vorbim de virusuri și noi în România ne-am confruntat cu epidemii de West Nile, care este un virus care poate produce encefalite, meningo-encefalite, de tip viral și care, pentru moment, nu au altă cale de vindecare, și, de asemenea, ei pot să transmită, mai ales în zonele impaludate și cu prezența plasmoniului malariei, care este un parazit, pot produce malarie. Din fericire, în România, în anii 60 s-a eradicat malaria, dar asta nu înseamnă că nu avem și vectorii pentru malarie încă prezenți în România, fiind o componentă naturală a faunei. Vorbim de țânțarii din genul anofel. De asemenea, ei pot să transmită și alți paraziți, de pildă mă gândesc la filarii, care sunt niște viermi care pot să producă complicații foarte grave cardiovasculare, și, de asemenea, mai nou, am auzit cu toții la televizor de virusul Zika, și, de asemenea, de Cikungunya. Vectori pentru Zika și pentru Cikungunya, deocamdată există o parte, vorbim de țânțarul tigru, care este țânțar invaziv în fauna României, dar deocamdată, aedes aegypti care poate să transmită ambele virusuri, deocamdată nu a apărut în fauna României, nefiind un țânțar încă invaziv pentru România sau considerat invaziv.

Similar Posts