|

Ep.19 Sunt atrași țânțarii de dioxidul de carbon?

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi in seria “Mit sau realitate”: Sunt atrași țânțarii de dioxidul de carbon? Este o informatie cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicala la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

Pentru a nu cădea în capcana multitudinii de informații, mai mult sau mai puțin documentate, verificăm astăzi afirmațiile despre țânțari, care apar în paginile internetului. Citim: transpirația și dioxidul de carbon sunt cele care îi atrag pe țânțari. O femelă va simți dioxidul de carbon de la o distanță de chiar 22 de metri. Domnule Vladimirescu, este un mit sau este o realitate?

Pe undeva este un mit și pe undeva este o realitate. Într-adevăr, țânțarii sunt atrași de către transpirația umană pentru că ea este un complex practic, un cocktail de substanțe care sunt atractante pentru țânțari, și de asemenea, pentru că noi exhalăm, adică scoatem din sistemul respirator dioxidul de carbon, acesta este, într-adevăr, un atractant foarte important pentru țânțari. Trebuie să menționez că majoritatea sau o parte din capcanele pentru țânțari au ca și atractant gheața carbonică, care prin descompunere, adică prin transformarea ei în dioxid de carbon, funcționează ca și atractant. Acum, vizavi de distanțe, da, lucrurile sunt sigur, discutabile și intră în zona de cercetare efectivă. Din ceea ce am găsit personal în literatură, este vorba că distanța care poate fi, să spunem, urmărită sau decelată de către o femelă de țânțar care vrea să sugă neapărat sânge este mai mare de 30 de picioare. Asta într-o traducere, dacă îmi permiteți, că noi nu folosim sistemul acesta de măsură, avem practic 9,15 m. Deci cam asta ar fi distanța.

Atunci este adevărat că femela simte dioxidul de carbon mai tare decât masculul?

Nu, femelele dar și masculii, dar femelele în special… De ce?  Pentru că femelele sunt cele care… sunt singurele care sug efectiv sânge. Ele au nevoie de sânge, de această masă bogată în proteină pentru a depune ponta, respectiv ouăle. Și atunci, masculul care se hrănește numai cu nectar, sau alte substanțe dulci, nu are aceleași abilități. Dar, și masculul, și femela prin, mă rog, construcția naturii, au senzor pentru dioxid de carbon.

Similar Posts