Monitorizare Capcane SMART

Sistem pilot SMART destinat monitorizarii și gestionarii populatiei de țânțari în Municipiul București (Performanță în materie de inovare)

ADIDDDB a dezvoltat de la zero o nouă tehnologie și a creat un sistem pilot de capcane inteligente de colectarea a țânțarilor, în scopul optimizării tratamentelor de dezinsecție și a creșterii eficineței acestora, contribuind astfel la un mediu urban mai sănătos și mai sustenabil.

Capcanele colectează țânțari din zonele în care sunt amplasate pentru determinarea gradului de infestare a acestui vector. Beneficii:

  • Compania Municipala Eco-Igienizare S.A. poate interveni punctual și precis cu tratamente de dezinsecție împotriva țânțarilor în zonele cu grad ridicat de infestare.
  • ADIDDDB poate controla mai eficient gradul de contaminare, facilitand raportarea.
  • Institutul Cantacuzino poate interpreta datele in laborator pentru elaborarea de studii științifice si recomandări personalizate în funcție de nevoile populației din municipiul București.

Sistemul colecteaza în timp real datele de mediu de la senzorii care măsoară temperatura, umiditatea și presiunea atmosferică, transmițându-le către un server pentru a fi procesate local. Beneficii:

  • ADIDDDB poate evalua dacă condițiile ambientale sunt adecvate pentru aplicarea tratamentelor de dezinsecție.
  • Compania Municipala Eco-Igienizare S.A. poate optimiza planul de aplicare al tratamentelor de dezinsectie în funcție de favorabilitatea condițiilor ambientale pentru dezvoltarea țânțarilor.

Capcanele sunt dotate și cu senzori care detecteaza eventuale situații critice sau anomalii (de ex. mișcări  neautorizate ale dispozitivului) și pot trimite alerte SMS către operatorii umani.

Sistemul de capcane este alimentat de panouri solare cuplate la baterii de 12V, asigurând funcționarea pe tot parcursul zilei și nopții, chiar și în condiții de iluminare scăzută.


Pe termen lung, colectarea continuă a datelor permite dezvoltarea de modele predictive pentru comportamentul populației de țânțari, bazate pe condițiile meteorologice și alte variabile ambientale. Aceste modele pot fi implementate folosind algoritmi de învățare automată (machine learning) pentru a optimiza planificarea și execuția acțiunilor de dezinsecție.


Proiectul a demarat cu un prototip care este testat într-un număr restrâns de zone pilot, ulterior urmând a fi desfășurat pe întreaga arie de acțiune cu efect imediat în creșterea confortului și a gradului de sănătate a cetățenilor.


În prezent, ADIDDDB lucrează la îmbunătățirea acestui sistem de capcane inteligente, având ca obiectiv dezvoltarea unui model care să includă senzori pentru numărarea în timp real a țânțarilor și identificarea speciilor acestora.