|

Ep.18 Zboară țânțarii până la 5 km?

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi in seria “Mit sau realitate”: Zboară țânțarii până la 5 km? Este o informatie cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicala la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

Paginile internetului spun așa: femelele de țânțar zboară mai departe decât masculii. Purtate de vânt, insectele pot trece ușor de bariera distanței de 250 de metri. Domnule Vladimirescu, este un mit sau este o realitate?

Cam asta este, să spunem, limita, mai ales dacă vorbim de 2 specii care sunt specii invazive. Cel puțin în România, avem deja țânțarul tigru care este aedes albopictus, sau mai nou, după noile descoperit taxonomice, este gomi albopicta, ca și aedes aegypti, un alt candidat, încă n-a ajuns în România și ne bucurăm, este un vector important pentru boli majore pentru sănătatea umană. Într-adevăr, vorbim de cam 250 de metri. Totuși există și specii de țânțari, mai ales cei care sunt adaptați pentru a avea o dezvoltare larvară în zone cu sare, adică cu apă sărată sau salmastră, și atunci lucrurile stau puțin altfel. Aceștia pot să dezvolte forme adulte, adică zburătoare, care pot să zboare până la 4,8 km, hai să spunem 5 km.

Similar Posts