Cercetare Dezvoltare Inovare

Cercetare Dezvoltare Inovare

ADIDDDB colaborează strâns cu autoritățile locale și internaționale relevante în domeniu pentru realizarea de proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare și implementarea unor acțiuni concrete care sa creeze un mediu urban mai sigur și mai sănătos pentru toți locuitorii capitalei, reducând incidența bolilor transmise de dăunători și îmbunătățind calitatea generală a vieții în oraș:

  • Proiectul extins „Sistem integrat SMART de prevenție și monitorizare a riscului epidemiologic în domeniul DDD” este aprobat de CGMB ca proiect strategic pentru Bucuresti si este cuprins în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului București 2021 – 2030 – Obiectivul strategic 6. Orașul bine administrat – Politica 6.3. Dezvoltarea capacității de implementare a programelor de investiții și furnizare a serviciilor publice/inclusiv in mediul digital – Programul 6.3.3. Îmbunătățirea calității serviciilor publice/ etica/ integritatea și transparența. – poziția 2942, în stadiul de Studiu de oportunitate aprobat.

  • Proiectul european „Digitalizarea ADIDDDDB”, dezvoltat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), urmărește transformarea digitală a ADIDDDB și creșterea alfabetizării digitale a angajaților și voluntarilor săi. Obiectivele specifice includ crearea de resurse digitale pentru îmbunătățirea capacității de monitorizare și reducerea timpului de intervenție pentru tratamentele anti-țânțari, accesibilizarea serviciilor pentru beneficiari de la distanță, și creșterea accesibilității serviciilor digitale pentru persoanele vulnerabile. Implementarea proiectului va permite monitorizarea eficientă a vectorilor prin colectarea și transmiterea datelor în timp real, sprijinind studiile științifice și prevenirea dezvoltării populațiilor de vectori. De asemenea, sistemul digital integrat va informa populația și va valida tratamentele DDD în timp real, crescând eficacitatea și eficiența administrativă și capacitatea de prevenție și monitorizare a riscului epidemiologic în București. Proiectul este in stadiul de analiza si verificare de catre Autoritatea de Managemente din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

  • Colaborarea cu Compania Municipală Eco Igienizare S.A. pentru implementarea de noi tehnologii inovative și dezvoltarea unor instrumente de transparență administrativă urmărește îmbunătățirea eficienței serviciilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. În cadrul acestei colaborări, a fost evaluată utilizarea dronelor pentru larvicidare, o tehnică care asigură aplicarea precisă a tratamentelor de dezinsecție în zonele greu accesibile de pe malurile lacurilor. Această abordare nu doar că îmbunătățește acoperirea și eficiența intervențiilor, ci contribuie și la reducerea impactului asupra mediului. De asemenea, ADIDDDB, în colaborare cu Compania Municipală Eco Igienizare, a dezvoltat platforma Vezi LIVE Dezinsecție Țânțari, un instrument de transparență administrativă care permite cetățenilor să urmărească în timp real activitățile de dezinsecție desfășurate în București. Aceasta le oferă acces la informații actualizate și ajută la întărirea încrederii în serviciile oferite.

  • Dezvoltarea de parteneriate cu organisme internaționale de prestigiu, care activează în domeniul sănătății publice și al controlului dăunătorilor, are ca scop maximizarea potențialului cercetării și inovării în sănătatea publică, facilitarea colaborării multidisciplinare și accesul la cele mai recente practici și tehnologii din acest sector. Prin aceste colaborări, ADIDDDB își propune să contribuie la avansarea studiilor privind bolile transmise de vectori și să sprijine elaborarea unor strategii eficiente, adaptate specificului Bucureștiului și aliniate standardelor internaționale. Aceste strategii vor permite implementarea de soluții inovatoare, sustenabile și sigure pentru comunitate.

Pentru a descoperi proiectele noastre inovatoare care contribuie activ la crearea unui mediu urban mai sigur și mai sănătos, explorați mai jos inițiativele de cercetare, dezvoltare și inovare ale ADIDDDB printr-un simplu click: