|

Ep.22 Sunt insectele bune pentru consum?

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi în seria “Mit sau realitate”: Sunt insectele bune pentru consum? Este o informație cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicală la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

Dezbatem astăzi, împreună cu specialistul nostru, un mit transmis în nenumărate rânduri de dumneavoastră pe pagina noastră de Facebook Info Tratament DDD. Mitul sună așa: Uniunea Europeană autorizează utilizarea insectelor ca produs alimentar, asta în condițiile în care insectele sunt considerate otrăvitoare și nepotrivite pentru consumul uman. Domnule Vladimirescu, este un mit sau este chiar o realitate că aceste insecte sunt nepotrivite consumului uman?

Da, nu toate insectele sunt comestibile, dar în majoritatea cazurilor, și asta o dovedește gastronomia din multe țări, mai ales din zona asiatică, au arătat că frecvent se pot consuma insecte în diverse forme, fie sub formă de făină, fie prăjite direct. Și personal am consumat, trebuie să recunosc că am avut această posibilitate la Paris acum 20 de ani și… da, nu pot să zic că aș mânca zilnic

Ce tip de insectă ați încercat?

Era vorba despre greierul de casă care a fost prăjit în ulei și cu sare… adică o gătire de tip simplist. Ideea este următoarea: de ce am consuma insecte? Insectele au cicluri de viață care sunt rapide, se pot înmulți ușor, deci sunt o sursă regenerabilă de proteine, ele conțin foarte multe proteine. Într-adevăr, făina de insecte poate să fie o sursă pentru viitoare preparate alimentare. Acum, că va trebui să mâncăm așa ceva sau nu, eu cred că rămâne la alegerea fiecărui cetățean.

Care dintre aceste insecte sunt potrivite consumului uman?

Eu am aici în față și o să-mi dați voie să mă uit pe statistică. De pildă, dintre coleoptere, asta înseamnă gândaci în general, sunt 696 de specii și există un consum de 33% mondial. Dintre lepidoptere, unde încadrăm grosso modo fluturi și molii, există 362 de specii care pot fi comestibile și se consumă la momentul actual 17%. Dintre himenoptere, adică albine, viespi, dar și furnici, avem 321 de specii dintre care 15% se consumă în mod curent la momentul ăsta. Dintre ortoptere, adică lăcuste, greieri, avem 278 de specii cu un consum de 13%. Dintre odonate, care sunt libelulele pe care le vedem deasupra lacului, avem 61 de specii care pot fi comestibile și cu un consum de 3%. Dintre blatoidee, și aici intră și gândacul de bucătărie, avem și rudele lui, să nu exagerăm, nu este numai blatta orientalis, este și blattella.

Câte specii comestibile avem de gândaci?

Sunt 59 de specii, cu un consum mai redus, ce-i drept, de 3%. Dintre diptere, muștele, în special larvele se pot consuma, sunt 37 de specii cu un consum de 2%. Și la altele intră sigur și alte specii de insecte, dar și probabil de păianjen. Să nu uităm că unele specii de arahnide pot fi fierte în ulei și sunt consumate cu mare plăcere în zona asiatică. Dar pentru cei care, mă rog, au această pasiune pentru a găti, există făină deja din aceste insecte sub formă comercială, și aici intră greierii de casă, greierii tropical, pulbere din lăcuste migratoare și, de asemenea, din larve de muscă de casă și de musca soldat, soldatul negru.

Constat că există extrem de multe specii care sunt comestibile, și atunci deduc că, de fapt, reținerea noastră vine pur și simplu din teamă, din necunoștință de cauză.

Da, și din teamă și din faptul că nu știm cum sunt procesate.

Similar Posts