|

Ep.30 Cât de inteligenți sunt șobolanii?

Cu siguranța ești curios sau macar te va amuza întrebarea la care răspundem astăzi în seria “Mit sau realitate”: Cât de inteligenți sunt șobolanii? Este o informație cel puțin interesantă pe care am gasit-o pe internet, iar dacă vrei să afli răspunsul, te invitam sa îl urmăresti pe dl. Alexandru Vladimirescu, doctor în biologie și șeful laboratorului de entomologie medicală la Institutul Cantacuzino.

Tu ce curiozitate ai? Scrie-ne in comentarii și noi întrebam specialistul pentru tine!

Transcrierea interviului

Dezbatem astăzi, cu specialistul nostru, miturile primite de la dumneavoastră pe pagina noastră de Facebook INFODDD. Unul dintre ele sună așa: șobolanii sunt foarte inteligenți. Odată ce parcurg un anumit traseu, îl vor reține pe de rost. De aici și vorba: „mă întorc pe unde am venit, ca șobolanul.” Este un mit, domnule Vladimirescu, sau este o realitate?

Este o realitate. Și realitatea asta stă la baza unor cercetări care se efectuează astăzi, în general pe substanțe care acționează asupra sistemului neuronal, inclusiv la oameni, și care bineînțeles că se fac pe șobolani și șoareci de laborator. Și ei sunt introduși în labirinte în care se testează ca aceste capacități de memorie și de a se descurca în anumite situații. Îmi vine în minte un film care, mă rog, a început în 1971, se cheamă Willard și în acest film… și e bine să îl găsiți în media, este un film în care un personaj poate să conducă efectiv o cohortă de șobolani. Și bineînțeles că este un film horror, dar ideea este că, mă rog, șobolanii sunt inteligenți și într-adevăr au niște abilități superioare.

Similar Posts